
Sernik na kruchym spodzie

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
margaryna - 250 g
cukier - 3 łyżki
żółtka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
twaróg zmielony - 1 kg
jajka duże - 6 szt.
cukier najlepiej - 1 do smaku
budynie śmietankowe bez cukru - 2 opakowania
masło rozpuszczone wystudzone - 100 g
sok z cytryny - 4 łyżki
Dodatkowe informacje:
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodać sok z cytryny, rozpuszczone, wystudzone masło oraz proszek budyniowy. Cały czas miksując dodawać porcjami twaróg. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, a następnie już nie miksując tylko drewnianą łyżką wmieszać do masy serowej. Po wymieszaniu masę serową przełożyć na przygotowany spód, na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Sernik można oprószyć cukrem pudrem polać polewą czekoladową. Wybór należy do Was.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.