Moja bagietka czosnkowo-ziołowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 3/4 kostki
ząbki czosnku - 3 ząbki
zioła prowansalskie - 3 łyżki
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
sól - do smaku
Dodatkowo:
ketchup - 1 opakowanie
posiekana cebulka zielona - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Dzisiaj przygotowałam bagietkę na śniadanie. Bagietkę przekładana czosnkowo ziołowym masełkiem i startym serem. Pyszna, chrupiąca, sycąca i ciągnący ser. PolecamSposób przygotowania:
Masło przełożyć do miski, dodać drobno posiekany czosnek, soli do smaku, rozetrzeć widelcem na gładką masę. Następnie dodać zioła prowansalskie, natkę pietruszki i starty ser ponownie wymieszać (1 łyżkę startego sera zostawić do posypania góry bagietki). Pokrojoną bagietkę w całości przełożyć na folię aluminiową i smarować jedną kromkę przyłożyć drugą i następną posmarować i przyłożyć do już posmarowanych kromek i tak do wyczerpania składników. Po skończeniu i posmarowania całej bagietki, owinąć folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około15 minut, po czym rozciąć górę foli spożywczej i posypać bagietkę odłożonym serem i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia sera. Podawać po upieczeniu polane ketchupem i oprószone posiekaną cebulką zieloną. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.