Omlet grzybowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 1 łyżka
mleko - 1 łyżka
pieprz mielony - 1 szczypta
sól morska do smaku
podgrzybki - 6 szt.
masło - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
natka pietruszki - 1/2 pęku
szczypiorek - 1/2 pęku
pomidorki cheery - 10 szt.
Sposób przygotowania:
Podsmażamy do zeszklenia na maśle z dodatkiem oleju, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smażymy do momentu, aż grzyby będą odpowiednio miękkie i odparują większość wody.
Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie rozbełtać i wolno wlewamy na patelnię z grzybami.
Smażymy, aż masa jajeczna się zetnie, pod koniec smażenia posypujemy posiekaną cebulką zieloną.
Usmażony omlet delikatnie szpatułką zsuwamy na talerz, na połowie układamy pokrojone na połówki pomidorki szery i przykrywamy drugą połową omleta.
Podajemy z pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.