Deser jabłkowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
miód płynny - 6 łyżek
migdały w płatkach - 50 g
masło do wysmarowania naczynia - 1 łyżka
śmietana 18 % - 200 g
Sposób przygotowania:
Tak przygotowane jabłka napełniamy łyżeczką miodu, jak również można zamiast miodu włożyć konfiturę wiśniową według uznania.
Jabłka smarujemy miodem również po wierzchu, następnie posypujemy je rozgniecionymi migdałami lub płatkami migdałów.
Jabłka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 20 minut ,można i trochę dłużej ale wtedy jabłka się zaczną rozpadać.
Jabłka podajemy ze śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.