Bezowy deserek ze śmietaną i galaretką
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
krem śmietankowy:
mascarpone - 250 g
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo: kolorowe galaretki - 3 opakowania
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną kremówkę przelewamy do większej miski, następnie miksujemy na sztywną masę z cukrem pudrem aż powstanie gęsta masa.
1/4 części ubitej śmietany przekładamy do drugiego naczynia dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Tak przygotowaną śmietanę z serkiem łączymy z pozostałą ubitą śmietaną
Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i zostawić do całkowitego stężenie (na jedną galaretkę bierzemy 350 ml. wody).
Przygotowanie deseru:
Stężone galaretki kroimy w kostkę.
Z bezików odcinamy górę i delikatnie wydrążamy otwór. Krem śmietankowy mieszamy z pokrojonymi galaretkami i napełniamy masą nasze beziki. Dekorujemy listami mięty. Ja wykorzystałam do tego deseru gotowe większe beziki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.