
Sernik z kajmakiem na biszkoptach

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
poncz do nasączenia biszkoptów:
woda letnia - 1/4 szklanki
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny - 1/2 szt.
masa serowa:
twaróg zmielony - 1 kg
cukier waniliowy - 1 szklanka
budyń śmietankowe bez cukru - 80 g
śmietana 18 % - 2 łyżki
Dodatkowo:
masa krówkowa słony karmel - 200 g
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odłożyć na bok. Żółtka włożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy oraz miękkie masło, po czym zmiksować na puszystą białą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, oraz porcjami twaróg i proszek budyniowy. Na koniec już nie miksować tylko drewnianą łyżką wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Po dokładnym połączeniu, masę wylać na spód z biszkoptów, górę wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut, góra-dół. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchyliłć drzwiczki i ochłodzić sernik około 30-40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć i całkowicie wstydzić. Masę krówkową włożyć do gorącej wody (oczywiście z puszką) podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała. Górę sernika posmarować masą krówkową, robiąc wzorek widelcem. Schłodzić w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.