Moje pierwsze kokosanki
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 200 g
białka - 3 szt.
cukier - 12 łyżek
czekolada - 150 g
mleko - 6 łyżek
Sposób przygotowania:
Odłożyć do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek , a następnie ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
Ubite białka delikatnie połączyć z wystudzoną masą kokosową( masa jest gęsta).
Masę nakładać porcjami ( ja to robię 2 łyżeczkami) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pamiętając o odstępach.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub śmietanki.
Część upieczonych kokosanek maczać w rozpuszczonej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.