Sernik królewski
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
masło - 1 kostka
margaryna - 100 g
cukier drobny - 1/3 szklanki
kakao - 3 łyżki
żółtka jaj - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masa serowa:
jaja duże - 4 szt.
budyń śmietankowy - 1,5 opakowania
cukier drobny - 3/4 szklanki
śmietana 18 % - 2 łyżki
sok z cytryny - 1/2 szt.
Dodatkowo:
bułka tarta do foremki - 2 łyżki
tłuszcz do wysmarowania - kawałek
Sposób przygotowania:
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części większą i mniejszą. Większą częścią wylepić spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Masa serowa:
Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę, podczas ubijania dodać śmietanę oraz proszek budyniowy. Następnie do masy miksując na średnich obrotach miksera dodawać porcjami twaróg mielony i na koniec dodać sok z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu masę serową wyłożyć na przygotowany kruchy spód. Całość wyrównać, na ser rozkruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku około 15-20 minut po czym uchylić drzwiczki. Po 30 minutach sernik wyjąć całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.