
Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym z mascarpone

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 szt.
mąka pszenna tortowa połączona razem z kakao - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier drobny - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - szczypta
kremówka 30% mocno schłodzona - 800 ml
serek mascarpone - 500 g
cukier puder - 3 łyżki
śmietan fix - 2 opakowania
Dodatkowo:
masa krówkowa - 1/2 opakowania
czekolada gorzka - 30 g
Dodatkowe informacje:
Dzisiaj ciasto, które moja rodzinka bardzo lubi, jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto posypane posypką z ściętej góry z biszkoptu + starta na tarce gorzka czekolada. Polecamszklanka o poj. 250 ml.
Sposób przygotowania:
Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki już bez papieru. Biszkopt posmarować kajmakiem, rozłożyć połowę kremu śmietankowego z mascarpone wyrównać, nałożyć drugi placek i rozłożyć pozostały krem. śmietankowy. Górę posypać posypką przygotowaną ze ściętego biszkoptu (rozkruszony biszkopt) i na górę zetrzeć 30 g, gorzkiej czekolady. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.