Placki z cukinii
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajko - 1 szt.
cebula - 1/2 szt.
czosnek - 1 - 2 ząbek
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
pieprz świeżo mielony do smaku
mąka pszenna - 4 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
olej do smażenia - 100 ml
Sposób przygotowania:
Następnie odcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cebulą.
Startą cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na 10 - 15 minut, po tym czasie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, jogurt, mąkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju nakładamy porcje ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy placki.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.