Wielkanocny pasztet wieprzowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
wątróbka drobiowa - 300 g
jajka - 2 szt.
seler - 1/4 szt.
marchewki - 2 szt.
cebula - 1 szt.
olej do smażenia - 3 łyżki
pieprz świeżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
bułka - 1 szt.
mleko do namoczenia bułki - 300 ml
tłuszcz do wysmarowania foremek - 3 łyżki
bułka tarta do foremek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć wytworzone szumowiny, dodać obrane marchewki i kawałek selera.
Gotować do miękkości. Po ugotowaniu wystudzić.
W między czasie:
namoczyć bułkę w mleku;
posiekać cebulę;
wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć.
Następnie wątróbkę i cebulę podsmażyć na oleju.
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką. Na sam koniec zmielić namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę.
Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa).
Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą keksówek.
Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać.
Z pajdą świeżego pieczywa, chrzanem lub ćwikłą smakuje wyśmienicie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.