Grzanki z pomidorem i grzanki z serem
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser żółty kawałek - 200 g
ser do smarowania - 50 g
pieczarki większe - 4 szt.
cebule większe - 2 szt.
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
pomidor duży - 1 szt.
suszona bazylia - 1 łyżeczka
margaryna - 2 łyżki
masło do smarowania - 100 g
Sposób przygotowania:
Pieczarki po obraniu pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w piórka i poddusić na margarynie 2 łyżki do odparowania, doprawić pieprzem i solą do smaku. Kromki bułki posmarować cienko masłem obłożyć podsmażonymi i wystudzonymi pieczarkami z cebulą, nałożyć na parę kromek plasterki sera żółtego, a na kilka kromek plasterki sera topionego. Kromki ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blasze.
Grzanki z pomidorami kilka kromek:
Pomidor sparzyć i obrać, a następnie pokroić w trochę grubsze plastry.
Cebule po obraniu pokroić w cienkie pół plastry. Kromki bułki posmarować z obydwu stron i ułożyć na plastry pomidora, cebulę oraz ser żółty, a na kilku plastry serka topionego. Posypać pieprzem solą i bazylią. Również ułożyć na blasze. Blachę z przygotowanymi kromkami czyli grzankami włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10-15 minut. Podawać polane keczupem.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.