Zupa krem porowo - serowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
por - 400 g
czosnek - 3 ząbki
bulion - 2 szklanki
olej - 2 - 3 łyżki
jogurt naturalny - 250 ml
serek topiony śmietankowy - 150 g
śmietana 30% - 200 ml
sól i pieprz do smaku
szczypiorek - 1/2 pęku
Dodatkowe informacje:
Grzanki przygotowane z bułek lub chleba.Sposób przygotowania:
Por obrać i pokroić w kawałki.
Czosnek obrać i posiekać.
Szczypiorek umyć osuszyć i posiekać.
Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
Następnie zalać bulionem,dodać liść laurowy i gotować około 15 - 20 minut.
Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy mieszając.
Dołożyć serek topiony - rozpuścić.
Gdy serek się rozpuści wyjąć liście laurowe.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zabielić śmietaną 30 %.
Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.