Zupa ziemniaczana z brukselką
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
marchewki - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 1/4 szt.
ziemniaki - 4 szt.
brukselka - 200 g
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
masło według uznania
Sposób przygotowania:
Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Marchew, pietruszkę, seler, oraz ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, natomiast brukselkę po oczyszczeniu z wierzchnich listków zostawiamy w całości (większe możemy przekroić na pół).
Pokrojone jarzyny wkładamy do gotującego wywaru drobiowego, dodając również przyprawy oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki i brukselkę.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną a na sam koniec zagęszczamy lekką zasmażką zrobioną z masła i mąki.
Podajemy gorącą z dodatkiem pieczywa jak ktoś lubi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.