Sałatka z młodej kapusty
Bożena1960Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cebulka zielona - 1/2 pęku
pomidory - 2 szt.
ogórek zielony - 1 szt.
koperek - 1/2 pęku
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
olej - 60 ml
czosnek - 1 ząbek
sok z cytryny - 1/2 szt.
sól morska - 1 szczypta
pieprz świeżo mielony - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Następnie przełożyć na sitko, przepłukać wodą i odsączyć.
Dobrze odsączoną kapustę włożyć do miski, lekko posolić i po 15 minutach odcisnąć nadmiar soku.
Do kapusty dodać poszatkowaną dymkę, posiekany koperek, pokrojone pomidory oraz ogórek zielony.
Do całości dodać olej wymieszany z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym ziołowym.
Doprawić pieprzem oraz solą.
Całość delikatnie wymieszać.
Udekorować ogórkiem zielonym i koperkiem oraz pomidorkami koktajlowymi.
Rada;
Soli i pieprzu dodać do smaku. Sos sałatkowy małe opakowanie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.