Gołąbki z kaszą gryczaną nie paloną
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, grzyby, wieprzowina
Składniki:
Farsz; mięso mielone mieszane - 500 g
kasza gryczana niepalone - sucha - 200 g
woda zimna - 400 ml
grzyby suszone mielone - 200 g
pieprz świeżo mielony do smaku
papryka wędzona - 1 łyżka
pietruszka suszona - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia wody przez kaszę.
Do ugotowanej ciepłej kaszy dodać pozostałe składniki(łącznie z mięsem), dokładnie wymieszać.
Kapustę włożyć do garnka z gorącą wodą i parzyć skrawając poszczególne liście kapusty.
Wyjmować z wody, ściąć zgrubienia.
Na każdy liść nakładać porcje farszu,(ilość farszu zależy od wielkości liścia).
Gołąbki ułożyć w garnku na 2 większych liściach i zalać litrem soku pomidorowego,dodając śmietanę 30 % oraz 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1/2 szkl. gorącej wody.
Gotować do miękkości kapusty.
Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.