Deser jogurtowo - wiśniowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 4 łyżki
żelatyna - 3 łyżeczki
masa jogurtowa; jogurt naturalny - 400 g
cukier puder - 3 łyżki
woda gorąca - 1/4 szklanki
dodatkowo; listki mięty kilka
wiśnie do dekoracji kilka listków
Dodatkowe informacje:
Ilość porcji zależy od wielkości pucharków.Sposób przygotowania:
Wiśnie po opłukaniu i odsączeniu wydrylować z pestek. Następnie przełożyć do garnka dodać cukier i gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się nieco rozgotują ( można zmiksować, ale ja nie miksowałam). Zdjąć z ognia i do gorących owoców dodać żelatynę mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Masa jogurtowa:
Jogurt naturalny przełożyć do wyższego naczynia dodać cukier puder i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Do przygotowanych pucharków włożyć porcję musu wiśniowego, odstawić do lekkiego stężenia po czym nałożyć masę jogurtową, tak aby wyszły na pucharkach mazy.
Pucharki wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.
Nakładamy ponownie mus wiśniowy, ponownie odkładamy do stężenia i nakładamy masę jogurtową.
Po całkowitym stężeniu deserki polewamy delikatnie sokiem z wiśni (leciutko z góry poruszać).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.