Chleb na suchych drożdżach
Bożena1960Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, pszenica
Składniki:
woda ciepła - 1,5 szklanki
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1,5 łyżeczki
dodatkowo; białko rozbełtane - 1 szt.
słonecznik prażony - 2 - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik),
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła.
Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym.
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.