Schab w ziołach
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
seler naciowy łodyżki) - 2 kawałki
szarlotki - 3 szt.
ząbki czosnku - 2 ząbki
oregano - 2 łyżeczki
tymianek - 2 łyżeczki
pietruszka zielona - 1 pęk
oliwa - 3 łyżki
oliwa do naczynia żaroodpornego - 2 łyżki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Szarlotki obrać i drobno posiekać, włożyć do większej miski,dodać posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione ,pokrojone ząbki czosnku.
Dodać oregano, tymianek oraz grubo zmielony pieprz.
Całość dobrze wymieszać.
Umyty i osuszony schab wysmarować oliwą , obtoczyć w marynacie i odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso położyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 240 stopni.C
Pod ruszt włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy.
Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
Mięso wyjąć ,posolić i owinąć w folię aluminiową a następnie owinąć ściereczką.
Mięso odstawić na 10 - 15 minut.
Po wyjęciu mięsko pokroić w grubsze plastry.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.