Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, jajka, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
ocet - 1 szklanka
cukier - 6 -7 łyżek
sól - 1,5 łyżki
ziele angielskie - 5 szt.
liście laurowe - 3 szt.
cebula - 1 szt.
jajka - 2 szt.
przyprawa do ryb - 1 łyżeczka
sól do smaku
bułka tarta - 250 g
mąka - 3 łyżki
olej do smażenia - 1/2 litra
Sposób przygotowania:
Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem.
Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb.
Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Na dnie miski czy dużego słoja, ułożyć plasterki cebuli (cebulę wcześniej sparzyć
gorącą wodą)na przemian z usmażonymi śledziami.
Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą.
Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi , a następnie odłożyć w chodne miejsce na 2 -3 dni w celu przegryzienia smaków.
Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
Zalewa;
Do garnka wlać zimną wodę, ocet oraz wszystkie składniki potrzebne na zalewę.
Garnek wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.
Gotować około 10 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.