Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica
Składniki:
ciasto; mąka - 3 szklanki
jajka - 4 szt.
cukier - 1,5 szklanki
olej - 1,5 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżki
orzechy włoskie po obraniu - 3/4 szklanki
dodatkowo; tłuszcz do formy - 1 łyżka
bułka tarta do formy - 2 łyżki
cukier puder do obsypana ciasta - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, dodając stopniowo olej. Do masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i pokrojone orzechy włoskie.
Dobrze mieszamy, a następnie masę przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.