Zupa pieczarkowa z mięsem i śmietaną
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 500 g
cebula - 1 szt.
marchewka - 3 szt.
seler - 1/4 szt.
pietruszka - 1 szt.
liście laurowe kilka listków
ziele angielskie całe - 4 szt.
masło klarowne - 3 łyżki
śmietana 30 % - 200 ml
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.
Podsmażone pieczarki wyjmujemy do miski a na tłuszczu po pieczarkach podsmażymy obraną pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone jarzyny oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut pod przykryciem.
Dodajemy podsmażone pieczarki oraz pokrojone mięso z bulionu i gotujemy jeszcze około 15 - 20 minut.
Gotową zupę zabielamy śmietaną połączoną wcześniej z niewielką ilością gorącego bulionu.
Posypujemy posiekaną pietruszką zieloną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.