
Ciasto z kremem stracciatella

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 6 szt.
mąka tortowa trochę więcej jak - 1/2 szklanki
kakao ciemne - 3 łyżki
skrobia ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier najlepiej drobny - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
sól - szczypta
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Krem:
śmietana 30 % - 800 ml
mascarpone - 500 g
czekolada mleczna - 50 g
cukier puder - 4 łyżki
Polewa:
masło - 100 g
cukier - 100 g
mleko - 4 łyżki
kakao ciemne - 3-4 łyżki
opcjonalnie: śmietan fix - 2 opakowania
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki - 1/2 słoika
Dodatkowe informacje:
Chciałam polecić Wam pyszne ciasto, które przygotowałam na święto dziadka. Ciasto z kremem stracciatella przygotowanym trochę inaczej bo z dodatkiem pokruszonego biszkoptu, a na dodatek biszkopt posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Powiem Wam rewelacja, pełen wybór smaków. PolecamRada:
Do polewy można dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Jeżeli nie radzicie sobie z ciastami to spód biszkoptu możecie włożyć z powrotem do blaszki i wykonywać pozostałe czynności. Smacznego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o poj. 250 ml. Blaszka wielkości 18/28 cm.
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, pod koniec ubijania w razie potrzeby dodać śmietan fix. Ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i na koniec dodałam pokrojoną czekoladę oraz pokruszony biszkopt. Całość delikatnie przemieszałam, aby składniki się połączyły. Krem włożyłam na 15 minut do lodówki w celu schłodzenia.(Kremu miałam więcej dlatego kilka łyżek odłożyłam do deserków).
Składanie ciasta:
Spód biszkoptu wysmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem stracciatella i rozłożyłam po całości. Zakryłam drugim blatem, który również wysmarowałam dżemem - stronę którą nakładam na krem. Docisnęłam i włożyłam do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa: Do garnka włożyłam masło, podgrzewać razem z cukrem do rozpuszczenia. Następnie dodałam mleko i wymieszałam . Zdjęłam z ognia i dodałam kakao. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Ciasto wyjąć z lodówki i górę polać przygotowaną polewą. Ponownie do lodówki do zastygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.