Bigos z młodej kapusty
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
koperek - 1/2 pęku
cebula - 1 szt.
kiełbasa śląska - 700 g
kminek - 1/2 łyżeczki
liście laurowe - 2 szt.
oliwa - 3 - 4 łyżki
Dodatkowo:
pieczarki, ale nie koniecznie - 150 g
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać oliwę dodać obraną, posiekaną w kosteczkę cebulę, podsmażając do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodać obrane, pokrojone pieczarki, podsmażać mieszając, pod koniec dodać pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażyć.
Podsmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku, dodać koncentrat pomidorowy,
posiekany koperek, całość przemieszać i doprowadzić do zagotowania. Na koniec bigos zagęścić delikatną lekką zasmażką.
Podawać z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniaczkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.