Naleśniki z serem i sosem owocowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
woda mineralna - 250 ml
mleko - 250 ml
jajka - 2 szt.
sól - 1 szczypta
olej do smażenia - 100 ml
masa serowa - twaróg półtłusty - 400 g
śmietana 18 % - 7 -8 łyżek
cukier do smaku
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
sos owocowy - borówka amerykańska - 300 g
cukier - 4 łyżki
dżem z owoców leśnych - 6 -7 łyżek
Sposób przygotowania:
Dodać przesianą mąkę i sól,zmiksować na jednolite ciasto.
Ciasto odłożyć na 30 minut po czym ponownie zamieszać.
Na na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Masa serowa;
Twaróg zmielić,następnie zmiksować z śmietaną, miodem i cukrem waniliowym.
W razie potrzeby doprawić do smaku cukrem.
Każdy naleśnik posmarować masą serową zwinąć w rulon i ułożyć porcjami na talerzu (po 2 na 1 porcję).
Porcje naleśników polać sosem owocowym.
Sos owocowy;
Zamrożone borówki amerykańskie rozmrozić (część zostawić w całości,odłożyć na talerzyk, a pozostałe zmiksować z cukrem i dżemem z owoców leśnych.
Przełożyć do garnuszka i podgrzać dodając odłożone owoce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.