Podgrzybek opiekany w zalewie octowej
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 3 szt.
mleko - 3/4 szklanki
sól i pieprz mielony - do smaku
słodka papryka - 1 łyżka
cebule - 2 szt.
marchewka pokrojona w plasterki - 1 szt.
liście laurowe - 2-3 szt.
ziele angielskie - kilka
mąka pszenna do panierowania - 1 szklanka
olej do smażenia - 1 litr
Zalewa:
woda - 5 szklanek
ocet 10 % - 1 szklanka
cukier - 3/4 szklanki
sól - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Moje ulubione grzyby to opiekane zalane zalewą octową. Grzybki bardzo dobre na różne imprezy okolicznościowe i nie tylko.Sposób przygotowania:
Zalewa:
Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać grzybki zakręcić słoiki i obrócić do góry dnem. Po godzinie można pasteryzować. Pasteryzować około 20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.