Miruna na brokuowo - ziemniaczany puree
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
sól morska do smaku
oliwa - 3 łyżki
przyprawa do ryb
jajka - 3 szt.
bułka tarta do panierowania - 1 szklanka
mąka pszenna do panierowania - 3 -4 łyżki
brokuł - 1 szt.
ziemniaki - 4 szt.
masło - 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
dodatkowo; jajka sadzone - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Mirunę po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie natrzeć lekko oliwą, solą oraz przyprawą do ryb. Panierować w jajku, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej.
Panierowaną rybę smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Przygotować pure.
Różyczki brokuła i obrane, opłukane ziemniaki ugotować do miękkości, następnie odlać wodę i zmiksować na gładkie pure z dodatkiem 1 łyki masła.
Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
Pure nałożyć na talerz na pure ułożyć usmażoną mirunę, a na górę nakładamy jajko sadzone z płynnym żółtkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.