
Seromakowiec

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
masło - 200 g
żółtka duże - 2 szt.
cukier - 3/4 szklanki
proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki
śmietana 18 % - 2 łyżki
sól - szczypta
Masa makowa:
gotowa masa makowa - 850 g
białka - 2 szt.
bułka tarta - 3 łyżki
Masa serowa:
jajka - 4 szt.
ser zmielony - 800 g
śmietana 12% - 100 ml
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - 80 g
cukier waniliowy - 1 opakowanie
cukru według uznania u mnie (u mnie) - 3/4 szklanki
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Seromakowiec to nic innego jak kruche ciasto z serem i makiem. Mamy dwa w jednym czyli tradycyjne polskie ciasta - sernik i makowiec. Ciasto proste w przygotowaniu a za razem bardzo smaczne. PolecamSzkl. o poj. 250 ml.
Sposób przygotowania:
Suche składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone masło i wymieszać zagniatając kruche jednolite ciasto, podczas zagniatania dodać żółtka, śmietanę oraz oba cukry. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do zamrażarki, a druga do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wyjąć i rozłożyć na średniej wielkości blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (przygotowany spód można zapiec 10 minut w 180 stopniach) ja nie miałam czasu więc bez zapiekania.
Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać starte na dużych oczkach jabłko, bułkę tartą lub kaszę manną oraz opcjonalnie - ulubione bakalie. Na koniec do masy wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszać do połączenia składników.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy cały czas miksując porcjami ser, śmietanę i na koniec dodajemy proszek budyniowy.
Na przygotowany spód kładziemy na przemian masę makową i serową tworząc kopczyki i tak do wyczerpania składników czyli masy makowej i masy serowej. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, ciasto zostawić na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.