Naleśniki z nadzieniem jabłkowym i nadzieniem serowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
woda gazowana - 1/2 szklanki
jajka - 2 szt.
cukier - 1 łyżka
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
nadzienie jabłkowe:
jabłka - 3 szt.
cukier - 3/4 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
opcjonalnie bułka tarta - 2 łyżki
nadzienie serowe:
twaróg półtłusty - 200 g
cukier - do smaku
żółtko - 1 szt.
śmietana gęsta - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Pyszne, proste i bardzo puszyste naleśniki o dwóch nadzieniach. Naleśniki oprószone cukrem pudrem. Polecam na popołudniowy deser lub smaczne śniadanie albo po prostu jako smaczną przekąskę.Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski dodaj cukier i cukier waniliowy i trzepaczką roztrzep dodając szczyptę soli. Do masy jajecznej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i mieszając dodaj wodę gazowaną. Całość dokładnie ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie jednolite ciasto. Ciasto odłóż na 40 minut w celu odpoczęcia i zagęszczenia. Następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej olejem patelni smaż z obydwu stron na złoty, rumiany kolor nie za grube naleśniki. Po usmażeniu kilka naleśników posmarować nadzieniem jabłkowym, a kilka nadzieniem serowy, zwinąć w rulon i oprószyć cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę - (można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Przygotowane jabłka przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać wodę, dodać cukier i cynamon. Podsmażać na małym ogniu palnika pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby jabłka nam się nie przypaliły. Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać dodać mus jabłkowy, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i gotowe.
Masa serowa:
Twaróg przełożyć do talerza głębokiego lub miski, dodać żółtko cukier oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać widelcem i na koniec połączyć ze śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.