Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina
Składniki:
kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
przyprawa do mielonego do smaku
bazylia suszona - 1/3 łyżeczki
dodatkowo kalafior - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Bułkę kajzerkę namaczam w mleku.
Mięso mielone wkładam do miski, dodaję jajko, przyprawy, obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz namoczoną w mleku lecz odciśniętą kajzerkę. Całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.
Nabieram większą porcję masy mięsnej, rozpłaszczam w dłoni, nakładam odsączoną różyczkę kalafiora i formuję kotlet obkładając całą różyczkę masą mięsną.
Następnie kotlety panieruję w bułce tartej.
Tak przygotowuje każdą różyczkę kalafiora, aż do wyczerpania masy mięsnej.
Kotlety mielone wkładam na rozgrzany tłuszcz i smażę na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Podaję do drugiego dania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.