Babki dwukolorowe
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 200 g
masło - 200 g
cukier - 1 szklanka
jajka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat waniliowy kilka kropel
kakao - 2 łyżki
dodatkowo; polewa z białej czekolady - 1 szt.
posypka czekoladowa - 2 łyżki
posypka kolorowa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa.
Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy.
Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta.
Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto.
Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.