Sałatka z kalafiorem
Bożena1960Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, strączkowe, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
groszek konserwowy - 1/2 słoika
kukurydza konserwowa - 1/2 słoika
szynka konserwowa - 5 plastrów
ser żółty - 100 g
śmietana gęsta - 100 ml
ząbki czosnku - 3 ząbki
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu odsączamy i dzielimy na różyczki.
Kukurydzę konserwową i groszek konserwowy odsączamy z zalewy na sicie.
Szynkę i ser kroimy w paski , następnie w kostkę.
Do szklanej salaterki wkładamy różyczki kalafiora, pokrojony ser żółty, szynkę i odsączoną kukurydzę i groszek.
Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.
Przygotowanie sosu;
Majonez mieszamy ze śmietaną,przeciśniętym przez praskę czosnkiem , doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.