Zupa krem brokułowo - cukiniowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukinia - 400 g
por - 1/2 szt.
marchewki średnie - 2 szt.
seler - 1/4 szt.
ziemniaki średnie - 3 szt.
ząbki czosnku - 2 ząbki
masło klarowne do smażenia - 2 łyżki
liście laurowe - 2 szt.
kurkuma - 1/2 łyżeczki
kolendra - 1/2 łyżeczki
kminek mielony - 2 szczypty
sól i pieprz do smaku
śmietana 30 % - 100 ml
natka pietruszki - 1/2 pęku
bulion - 3 -4 szklanki
dodatkowo ;grzanki z bułki - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać , pokroić w większą kostkę.
Marchewkę , seler i por obrać , pokroić na plasterki.
Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę.
Cukinię umyć,osuszyć pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać tłuszcz, na rozgrzany tłuszcz włożyć czosnek, marchewkę, por oraz seler.
Dodać ziemniaki oraz przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie delikatnie posolić.
Następnie podsmażać około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
Po tym czasie wlać bulion, dodać przygotowane brokuły, przyprawy i zagotować.
Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut na średnim nie za dużym ogniu.
Na sam koniec dodać pokrojoną cukinię, gotować jeszcze około 3 - 5 minut.
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć liście laurowe i ewentualnie ziarenka ziela angielskiego, dodać natkę pietruszki.
Całość zmiksować na gładki krem.
Do całości wlać śmietanę 30 %, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą,
Podawać z grzankami z bułki.
Zupę przyozdobić śmietaną i natką pietruszki.
Grzanki;
Bułkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub pokroić w kromeczki i podsmażyć w całości.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.