Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, drożdże, pszenica, drób
Składniki:
woda zimna - 2 litra
pietruszka - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
seler - 1/4 szt.
por - 1/2 szt.
cebula podsmażana - 1 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
sól - 2 szczypty
pieprz świeżo mielony - 2 szczypty
przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka
dodatkowo; makaron - 250 g
Sposób przygotowania:
Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną) około 1,5-2 litrów.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.
Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.
Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.
Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Podawać z ugotowanym makaronem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.