
Pyzy - poznańskie bomby

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
ziemniaki gotowane trochę więcej jak - 1,5 kg
ziemniaki do starcia - 2 kg
sól - do smaku
jajko - 1 szt.
Farsz:
mięso mielone - 600 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
olej - 3 łyżki
sól i pieprz mielony - do smaku
przyprawa do mięsa mielonego - do smaku
majeranek - 1 łyżka
Do okraszania:
boczek wędzony lub świeży - 400 g
olej - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Pyzy czyli poznańskie kluchy, to nic innego jak kluchy z mięsem, z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce, okraszone skwarkami są przepyszne. Jadąc na wieś do rodziny to te kluchy zawsze goszczą na stole.Rada:
Pieprz można dodać ziołowy. Pamiętajmy, że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć, zostawić na chwilę i powstały na dnie osad włożyć do ciasta na kluchy - czyli pyzy.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do większej miski. Dodać jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną na oleju cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego oraz majerankiem. Całość wymieszać do połączenia składników.
Ziemniaki do ugotowania obrać, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki po obraniu i opłukanie zetrzeć na tarce o drobny oczkach, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte ziemniaki po odciśnięciu wody połączyć z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Do ziemniaków dodać również osad powstały na dnie z odciśniętych tartych ziemniaków, dodać jajko, doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać (gdyby ciasto było zbyt luźnie można dodać mąki ziemniaczanej). Następnie już tylko przygotować kluchy, nabierać porcje ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać porcję farszu mięsnego tak około 1 łyżki, zlepiać brzegi i formować kule czyli kluchy - bomby. Kluchy wkładać porcjami do osolonej, gotującej się wody i gotować od 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (gotować na małej mocy palnika), tak by kluchy za mocno się nie gotowały i nie rozgotowały się. Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmiski. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na skwarki dodając obraną pokrojoną w kostkę cebulę (można bez cebuli jak lubicie). Kluchy okraszać wytopionym boczkiem ze skwarkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.