Mięsne pierożki
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, wołowina
Składniki:
mąka pszenna - 380 g
woda (szkl. o poj. 250 ml) - 1 szklanka
olej - 1 łyżka
sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
mięso mielone - 600 g
ząbki czosnku - 2 szt.
jajko - 1 szt.
bułka tarta lub kasza manna - 3 łyżki
sól i pieprz - do smaku
przyprawa do mięsa mielonego - 1 łyżka
majeranek - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do większej miski, dodać olej, sól i stopniowo dolewać ciepłą wodę, wymieszać widelcem tak, aby składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, jednolite i miękkie. W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą, aby nie wysychała, a drugą rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, następnie krążek złożyć na pół i dobrze pozlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju.
Gdy woda się zagotuje wkładać porcjami pierogi i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone z podsmażoną cebulą.
Rada: można okrasić również skwarkami z wytopionego boczku.
Farsz:
Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.