Izaura - sernik
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło lub margaryna - 250 g
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
woda zimna - 6 łyżek
jajka - 4 szt.
kakao ciemne - 3 łyżki
mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
twaróg trzykrotnie mielony - 1 kg
jajka - 5 szt.
budyń waniliowy - 1 opakowanie
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
Dodatkowo:
czekolada deserowa - 200 g
śmietanka 30% lub mleko - 60 ml
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.Sposób przygotowania:
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i żółtkami, dodając porcjami mielony ser, na koniec wymieszać z budyniem waniliowym i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę serową wyłożyć na ciasto kupkami czyli rozkładać porcje sera na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą czekoladową.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.