
Naleśniki z serem

Rodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 250 g
jajka - 2 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
miękkie masło - 1 łyżka
woda gazowana - 200 ml
Masa serowa:
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
żółtko - 1 szt.
cukier - do smaku
opcjonalnie - serek mascarpone - 2-3 łyżki
opcjonalnie cukier puder do oprószenia - 2 łyżki
olej do smażenia - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Pyszne i szybkie naleśniki z masą serową.Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z miękkim masłem, solą. Dodajemy mleko wodę gazowaną i na koniec mąkę. Miksujemy do połączenia składników na jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje masy i smażymy cienkie naleśniki, rozprowadzając ciasto po całej patelni i tak aż całe ciasto wysmażymy.
Ser 3 krotnie mielony wymieszać z serkiem mascarpone, doda żółtko, cukier waniliowy oraz cukier do smaku. Wymieszać do połączenia składników. Masę serowa porcjami nakładać na usmażone naleśniki i zwijać w trójkąty lub w rulon. Kłaść na rozgrzaną patelnię i ponownie smażyć do uzyskania złotego, rumianego koloru. Po usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.