Serniczek na zimno
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, nabiał krowi
Składniki:
cukier puder - 3/4 szklanki
kremówka 30% - 500 ml
żelatyna - 3 łyżeczki
rodzynki - 1/3 szklanki
dodatkowo; galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
banan - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
przygotowanie + czas chłodzenia,szklanka o pojemności 250 ml,
banany możemy zastąpić ananasem.
Sposób przygotowania:
Serki połączyć z ubitą na sztywno śmietaną 30 %.
Żelatynę spożywczą rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,wystudzić a następnie wlać do masy serowej i wymieszać.
Do masy dodać rodzynki zalane wcześniej gorącą wodą i odsączone.
Boki tortownicy o średnicy 22 cm,leciutko wysmarować masłem.
Masę przełożyć do tortownicy, włożyć do lodówki na 1,5 - 2 godzin.
W między czasie galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Sernik wyjąc z lodówki, na wierzchu ułożyć plasterki banana i zalać ostudzoną lekko tężejącą galaretką.
Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.