
Chałki z kruszonką

Rodzaj posiłku: pieczywo
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 250 ml
drożdże - 25 g
cukier - 1 łyżka
mąka - 3 łyżki
Ciasto drożdżowe:
mąka pszenna + do podsypania - 450 g
sól duża - 2 szczypty
cukier - 30 g
jajko - 1 szt.
Kruszonka:
mąka pszenna - 100 g
masło - 100 g
cukier - 50 g
dodatkowo:
rozbełtane żółtko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. PolecamSposób przygotowania:
Do letniego mleku włożyć rozkruszone drożdże, dodać jedną łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na bok aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i cukier wymieszać. Dodać przygotowany zaczyn, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko. Za pomocą robota kuchennego lub miksera (końcówki z hakami) wyrobić ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części, każdą z nich zagnieść i podzielić na trzy jednakowe części. Z każdej uformować długi wałeczek. Zapleść, tak jak warkocz czyli ułożyć obok siebie trzy wałki zlepiając na górze, następnie zaplatać - przekładać na przemian nad środkowym wałkiem na zmianę przeplatać prawy i lewy wałek. Zapleść chałkę i zlepić na dole. To samo zrobić z druga częścią ciasta. Chałki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odłożyć jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę dodać cukier oraz pokrojone w kawałki zimne masło.
Wszystkie składniki połączyć dłońmi, rozcierając palcami do powstania grudek czyli aż otrzymamy kruszonkę.
W garnuszku za pomocą widelca wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować pędzelkiem przygotowane chałki, a następnie posypać przygotowaną kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec góra-dół około 25-30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.