Moje ciasto szpinakowe
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 250 g
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier - 160 g
olej rzepakowy - 200 ml
masa śmietanowa; śmietana 30% - 500 ml
cukier puder - 2 łyżki
serek mascarpone - 250 g
dodatkowo; granat - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki.
Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować). Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera). Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 - 22 cm. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta i rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok, pozostałe ciasto kroję na blaty.
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem mascarpone.
Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone, nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki.
Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.