Gołąbki Bożeny
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
mięso mielone - 600 g
ryż suchy - 1 szklanka
boczek wędzony - 100 g
olej rzepakowy - 2 - 3 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
kucharek - 1/2 łyżki
majeranek roztarty w rękach - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty.
(gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut).
Ryż gotujemy a - la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.
Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
Z liści odkrawamy zgrubienie,na każdy liść nakładamy przygotowany farsz ,składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.
Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.
Rada;
Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.