Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, drożdże, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
kapusta biała - 1/2 szt.
cebula - 2 szt.
koperek - 1/2 pęku
natka pietruszki - 1/2 pęku
olej rzepakowy - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
ziele angielskie - 3 szt.
papryka słodka - 1/2 łyżeczki
kminek - 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
woda ciepła ok. - 2 szklanki
kostka rosołowa - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania 30 minut + czas smażeniaSposób przygotowania:
Na głębszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kapustę, przyprawy i podsmażamy.
Po około 15 minutach dodajemy około 2 szklanek wody oraz kostkę bulionową warzywną.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i dusimy około 40 minut (w zależności czy lubimy mocno miękką kapustę czy mniej miękką).
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie nacinamy górę kiełbasy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 - 40 minut.
Obraną pokrojoną cebule podsmażymy na oleju, w którym smażyła się kiełbasa.
Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki (tak około dwóch łyżek).
Ugotowane na półtwardo ziemniaki kroimy w ćwiartki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie wkładamy pomiędzy kiełbasy i razem zapiekamy (tak 20 minut przed końcem pieczenia).
Kapustę wykładamy na szklany półmisek dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę oraz ziemniaki.
Podajemy gorące.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.