Tort na chrzciny
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól szczypta
krem śmietankowy - kremówka 30 % - 1 litr
cukier puder - 3 łyżki
barwnik niebieski - 1 szczypta
dodatkowo - brzoskwinie - 1 słoik
dekoracje kilka
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec dodajemy na przemian cukier i żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą białkową .
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut,najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt studzimy , następnie kroimy na 3 blaty, każdy blat nasączamy ( ja nasączyłam sokiem z brzoskwiń).
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy śmietan fix.
Większą część kremu zabarwić dodając barwnik niebieski.
Brzoskwinie odsączyć z syropu,następnie pokroić.
Składanie tortu;
Spodni blat czyli spód tortu posmarować dżemem, nałożyć połowę kremu śmietankowego, na krem nałożyć odsączone , pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając w krem , przykryć 2 blatem posmarować dżemem , nałożyć pozostały krem śmietankowy i pokrojone brzoskwinie.
Przykryć 3 ostatnim blatem.
Cały tort uformować , aby był równy.
Górę i boki obłożyć kremem niebieskim.
Ozdobić jeszcze kremem śmietankowym, koralikami, kwiatkami i listkami z masy cukrowej.
Dodatkowo ułożyć kaczuszkę.
Tort był smaczny tak mi przynajmniej mówili i ładnie wyglądał.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.