Sernik z przepisu mojej babci
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 - 6 szt.
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
budyń waniliowy - 1 opakowanie
kasza manna - 3 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
masło - 100 garści
składniki ciasta:
mąka - 2 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
masło lub margaryna - 3/4 kostki
żółtka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana gęsta - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Podane składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy nim przygotowaną delikatnie wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i delikatnie oprószamy mąką.
Masa serowa:
Jajka ubić razem z cukrem do białości, dodać masło i ucierając porcjami dodawać ser, proszek budyniowy, kaszę manną oraz sok z cytryny i oprószone mąką rodzynki. Po wymieszaniu masę serową wyłożyć na ciasto kruche. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polać lukrem i posypać kolorową posypką cukrową.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.