Pasztet z grzybami leśnymi
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, drożdże, pszenica, drób, wieprzowina
Składniki:
boczek świeży - 500 g
udka z kurczaka - 2 szt.
wątróbka drobiowa - 300 g
cebula - 1 szt.
grzyby leśne - 300 g
bułka czerstwa - 1 szt.
jajka - 3 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
smalec - 1 łyżka
dodatkowo: tłuszcz do foremek - 2 łyżki
bułka tarta do foremek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia.
Cebulę wyrzucić, a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia.
Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu.
Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa.
Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut).
Letni pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.