Placek serowo - makowy z owocami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
margaryna - 250 g
cukier puder - 3 łyżki
żółtka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
kakao ciemne - 2 łyżki
masa serowa; twaróg 3 krotnie mielony - 1/2 kg
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier puder - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masa makowa; gotowa masa makowa - 850 g
bułka tarta - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
rodzynki - 1 garść
Dodatkowo; brzoskwinie w puszcze - 1/2 opakowania
cukier puder do oprószenia - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Mniejszą część ciasta zamrażamy, a większą tylko schładzamy w lodówce około 30 minut.
Następnie schłodzonym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 36/ 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto rozkładamy masę serową, na masę serową układamy odsączone i pokrojone brzoskwinie z puszki.
Na brzoskwinie rozkładamy masę makową, na którą ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Tak przygotowany placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu placek oprószamy cukrem pudrem.
Masa serowa;
Mielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami, do masy dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
Masa makowa;
Do gotowej masy makowej dodajemy bułkę tartą, jajko oraz garść rodzynek.
Dokładnie mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.