Potrawka z kurczaka z dynią i warzywami
Bożena1960Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
bulion - 1,5 - 2 szklanki
papryka czerwona - 1/2 szt.
papryka żółta - 1/2 szt.
papryka zielona - 1/2 szt.
cebule - 2 szt.
dynia mniejsza - 1/2 szt.
śmietana 30% - 200 ml
sól i pieprz do smaku
przyprawa gyros - 2 łyżki
papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka ostra - 2 szczypty
olej do smażenia kurczaka - 3 łyżki
olej do smażenia warzyw - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Przyprawiamy przyprawami i mieszam.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut w chłodnym miejscu. Po tym czasie rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka około 20 - 30 minut.
Na głębszej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, dodajemy pokrojone w paski papryki i dusimy około 15 - 20 minut , dodajemy pokrojoną w kostkę dynie zalewamy bulionem i i gotujemy do miękkości warzyw , na sam koniec dodajemy usmażonego kurczaka i przyprawy.
Całość zagęszczamy śmietaną 30 % z dodatkiem mąki.
Podajemy z pieczywem lub ugotowanym ryżem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.