Sałatka z kaszą ,burakami i tuńczykiem
Bożena1960Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza,
Zawiera: jajka, strączkowe, cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
buraki czerwone - 2 szt.
tuńczyk kawałki w oleju - 1 opakowanie
fasola czerwona w puszce - 1/2 opakowania
sok z cytryny - 1/2 szt.
jajka ugotowane na twardo - 2 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
papryka czerwona - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Ugotowane buraki przepłukać zimną wodą obrać i pokroić w kostkę.
Kasze ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Do ugotowanej kaszy dodać odsączonego tuńczyk oraz pokrojone buraki, dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną zimną wodą fasole czerwoną z puszki.
Wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem i solą lekko ale dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć do szklanej salaterki i udekorować ugotowanym rozgniecionymi jajkiem , paseczkami papryki oraz posiekaną pietruszką zieloną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.