Żurek na zakwasie
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, żyto, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
zakwas domowy lub kupny - 1/2 litra
biała kiełbasa - 2 szt.
boczek wędzony - 250 g
ziemniaki - 3 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
majeranek - 1,5 łyżki
ziele angielskie - 4 szt.
liście laurowe - 3 szt.
jałowiec ziarenka - 3 szt.
marchewka - 1 szt.
sól i pieprz - do smaku
śmietana słodka - 150 ml
Dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo - kilka
Zakwas:
mąka żytnia - 1 szklanka
czosnek - 3 ząbki
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
chleb razowy ze skórką mały kawałek
Sposób przygotowania:
Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę, dodać marchewkę, kiełbasę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i gotować 10 - 15 minut. W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były zakryte. Gdy są miękkie (po ok. 15 - 20 minutach) odlać wodę i dodać je do garnka z zupą. Jaja ugotować na twardo (ok 6 minut od momentu zagotowania), wystudzić obrać i pokroić na części. Wyłożyć na talerze i zalać żurkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.