
Żurek na zakwasie

Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, żyto, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
zakwas - 1/2 litra
biała kiełbasa - 2 szt.
boczek wędzony - 250 g
ziemniaki - 3 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
majeranek - 1,5 łyżki
liście laurowe - 3 szt.
jałowiec ziarenka - 3 szt.
marchewka - 1 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
sól i pieprz - do smaku
śmietana słodka - 150 ml
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo - kilka
Sposób przygotowania:
Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę, dodać marchewkę, kiełbasę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i gotować 10 - 15 minut. W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były zakryte. Gdy są miękkie odlać wodę i dodać je do garnka z zupą.
Przed podaniem na talerz dodać ugotowane na twardo jajko
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.